Bir önceki sayfaya geri dönmek için buraya tıklayın! Sayfayı yazdırmak için tıklayın!
 
 

25.02.2012

BASIN AÇIKLAMASI
BASINA VE KAMUOYUNA

 

Yargıtay’dan Sevindiren Karar…

YARGITAY’DAN SEVİNDİREN KARAR…

KREDİ KARTI (K.K.) AİDATLARI 10 YIL GERİYE DÖNÜK OLARAK ALINABİLECEK…

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ’NDEN (THD) YAPILAN AÇIKLAMAYA GÖRE; ESKİDEN GERİYE DÖNÜK 2 YIL OLAN SÜRE 10 YILA ÇIKTI…

THD, HAKLARINI ARAMAK İSTEYEN VATANDAŞLARA YARDIMCI OLACAK.
 

Yargıtay, tüketicileri sevindiren bir karara imza attı. Tüketici Hakları Derneği’nden (THD) yapılan açıklamaya göre; eskiden geriye dönük 2 yıl olan süre 10 yıla çıktı.

Dernek genel merkezinden yapılan 25.02.2012 tarihli yazılı açıklamaya göre; “Bugüne kadarki uygulamalarda, bankalar tarafından yılık üyelik aidatı adı altında kart sahiplerinden talep edilen tüm aidatlar hakem heyetleri ve mahkemeler tarafından sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre değerlendirilerek 2 yıllık zaman aşımına tabi tutuluyordu. Oysa genel hükümlerine göre alacak hakkı 10 yıllık zaman aşımına tabi olması gerekiyordu. Yargıtay, bu konuda çok önemli yeni ilke kararı verdi. Buna göre, tüketiciler tarafından aidatlar 10 yıl geriye dönük olarak talep edilebilecek. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin bir uyuşmazlıkla ilgili verdiği 2011/4736 esas, 2011/11579 sayılı kanun yarına bozma kararı uyarınca, ‘kredi kartlarından yıllık üyelik aidatı tahsil edilmesinin haksız şart niteliğinde olduğu ve geriye dönük olarak on yıl boyunca talep edilebileceği’ sabit oldu”.
THD’ye göre, emsal niteliğindeki bu karar uyarınca; bundan böyle tüketiciler bankaların aldığı yıllık kredi kartı kullanım ücreti (aidat) kesilmesine karşı 10 yıl geriye dönük tüm kesintileri talep edebilecekler.

THD açıklamasında, “Tüketicilerin geçmişte bankalara ödemiş oldukları geriye dönük 10 yıllık tüm yıllık üyelik aidatlarının defaten kendilerine iade edilmesini istemelerini; aksi halde ödenmeyen bedellerin faizi ile birlikte tahsili için yasal yolların tüketicilere açık olduğu bir kez daha hem de kanun yararın bozma kararıyla sabit olmuştur” denilerek THD’nin haklarını aramak isteyen vatandaşlara yardımcı olacağı belirtildi.

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Turhan ÇAKAR
Genel Başkan